8 april 2017

Zeldzame illustratie uit Kuifje geveild

Onlangs is een zeldzame illustratie van het Kuifje-album Kuifje in Amerika is door veilinghuis Artcurialin (Parijs) verkocht voor 753.000 euro.

De originele tekening uit 1937 is 21 bij 15 centimeter groot. Het is een van de vier gekleurde buitentekstplaten uit het zwart-witalbum. In de eerste acht albums van de zwart-witserie waren steeds vier grote, gekleurde tekeningen te vinden zonder tekstballon, de zogeheten buitentekstplaten.

Kuifje staat daarop afgebeeld met een revolver in zijn hand terwijl hij steunt tegen een taxi die door de straten van Chicago rijdt. "Het gevoel voor perspectief en de weergave van de snelheid tonen het talent van Herge, schrijft het veilinghuis bij de beschrijving van de plaat.

Vooraf aan de veiling werd de waarde van het stuk geschat op tussen de 600.000 euro en 700.000 euro. Dat bedrag werd met een halve ton overtroffen. De verkoop is nog geen recordbedrag. In 2015 wist een buitentekstplaat van Herge ruim 770.000 euro op te brengen.

bron: NU.nl

 

 

Meer informatie

140x140

Alex

Alex (origineel Alix) is een Franse stripreeks die zich afspeelt in de klassieke oudheid (vanaf het jaar 53 v.Chr.), toen het Romeinse Rijk werd geregeerd door het eerste triumviraat

140x140

Vasco

Over de jonge bankbediende Vasco, die in dienst is van de Tolomei-bank van zijn oom. Hij maakt regelmatig verre reizen en beleeft daarbij vele avonturen in  het 14e-eeuwse Europa.

140x140

Tristan

Aan het einde van de Honderdjarige Oorlog (eerste helft 15e eeuw) beleeft Tristan, een meesterbeeldhouwer, allerlei avonturen voornamelijk in Frankrijk al spelen zich enkele verhalen ook af in Engeland en Italië. Hij is bevriend met Gilles de Rais, 'Maarschalk van Frankrijk' en berucht voor zijn kinderverkrachtingen en -moorden. Dit is dan ook een wederkerend thema in de verhalen net zoals alchemiemagiesatan en machtsmisbruik van de kerk. Ook andere historische figuren zoals Karel VII van Frankrijk en dauphin Lodewijk XI van Frankrijk verschijnen ten tonele.

140x140

Vae Victis

In 390 v. Chr. rukten de Galliërs onder hun aanvoerder Brennus Italië binnen, versloegen de Romeinen en namen Rome in, behalve het Capitool. Zij sloegen het beleg om het Capitool. De Romeinen stelden toen vóór, den aftocht der Galliërs te kopen voor 1000 pond goud. De Romeinen komen met het goud en men gaat het wegen. Doch toen verwijt men de Galliërs, dat zij te zware gewichten gebruiken. Waarop de aanvoerder der Galliërs, Brennus, zijn zware zwaard trekt en in de weegschaal der gewichten werpt, zeggend: „Vae Victis”, wee den overwonnenen.Deze uitdrukking wordt tegenwoordig nog wel overdrachtelijk gebruikt om te zeggen, dat wie door ’t noodlot getroffen is, niet veel tegemoetkoming verwachten kan.

140x140

Katharen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.

140x140

Roodbaard

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer posuere erat a ante.